Verduurzaming brandweerkazerne Rijen: klaar voor de toekomst

19 sep , 11:38 Nieuws
csm 2024 09 19 gr beeld verduurzaming brandweerkazerne 8205c847ea
Deze maand is er gestart met het verduurzamen van de brandweerkazerne in Rijen.
Ze zijn begonnen met de buitenkant. Het dak krijgt isolatie en we plaatsen 70 zonnepanelen met een opbrengst van 30.000 WP. Daarnaast isoleren ze de gevels (spouwmuren en kruipruimte) en vervangen het glas door HR++ glas. Ook de grote garagedeuren vervangen ze door isolerende paneeldeuren.

Van het gas af

De huidige verwarmingsketel en gasheaters vervangen ze door 3 propaan warmtepompen. Deze zijn duurzamer dan gewone warmtepompen. Hiermee gaan ze volledig van het gas af. Bovendien vervangen ze alle verlichting door LED-verlichting en plaatsen ze bewegingsmelders. Daarnaast installeren ze CO2 gestuurde ventilatie. Dit ventilatiesysteem is zo afgesteld dat het harder werkt als er meer mensen in de ruimte zijn.
Wethouder Merijn Scheifes is enthousiast over de aanpassingen: "We zijn bezig met het verduurzamen van gemeentelijke gebouwen. Ook de brandweerkazerne stond op ons lijstje.  Bij elk project bekijken we wat mogelijk is en haalbaar. Door al deze maatregelen is het gebouw van het gas af en zelfvoorzienend in energie. Dat is wat we graag willen! De brandweer schaft mogelijk eind volgend jaar een nieuw elektrisch dienstvoertuig aan. Met de energie van de zonnepanelen laden we dit voertuig op. Dat scheelt veel brandstof."

Subsidie

Voor deze maatregelen, behalve de LED-verlichting, hebben ze een subsidie (DUMAVA). Dat is een regeling voor duurzaam maatschappelijk vastgoed zoals overheidsgebouwen. Hiermee betalen ze een deel van de maatregelen. Voorwaarde is wel dat de werkzaamheden aan de buitenkant van het gebouw in december klaar zijn.

Flora en fauna

Eerder hebben ze een ecologisch onderzoek uitgevoerd om te kijken of beschermde diersoorten en vleermuizen aanwezig zijn. Dat is niet het geval. Ze starten de bouw wel bewust buiten het broedseizoen. Ze hebben advies gevraagd of we vogel- en vleermuiskasten kunnen plaatsen. De NLGR bekijkt welke kasten geschikt zijn.

Van energielabel E naar A+++

Wethouder Merijn Scheifes: "Na alle maatregelen gaat het gebouw van energielabel E, naar A+++.  Dat is een enorme winst. Kortom met deze stappen is de brandweerkazerne in Rijen klaar voor de toekomst!"

Aanpassingen in het gebouw

De kleed- en doucheruimte voldoet niet meer aan de huidige eisen.
Er is een nieuw ontwerp gemaakt in overleg met de brandweervrijwilligers. Dit ontwerp heeft 2 aparte kleed- en doucheruimtes zodat vrijwilligers apart kunnen omkleden en douchen als ze dat wensen.
Voorheen moesten ze zich omkleden in de garage zelf. Deze ruimte moest daarvoor altijd op temperatuur blijven. Na de aanpassing kan deze temperatuur flink omlaag. Dat scheelt veel energie.
Deze investering is opgenomen in de meerjarenbegroting. Keurt de gemeenteraad tijdens de begrotingsbehandeling in oktober deze meerjarenbegroting goed? Dan vraagt het college de gemeenteraad in een apart voorstel of we ook deze maatregelen kunnen uitvoeren.
Burgemeester Derk Alssema: "Deze investeringen passen bij onze ambitie om goed voor onze brandweervrijwilligers te zorgen. Dit helpt mee om hun belangrijke werk zo goed mogelijk te kunnen doen."
Ook Iwan Groenen, postcommandant Rijen, is blij met alle (voorgestelde) maatregelen.
Hij vult aan: "Zeker als we straks 2 aparte kleed- en doucheruimtes krijgen, is dat heel prettig voor de brandweervrijwilligers. Ook is de temperatuur van de kazerne in de winter straks veel prettiger."