Wilt u uw wijk mooier en groener maken? Leg een boomspiegeltuintje aan!

Foto: Sara Cavalli

De grond rondom de stam van een boom noemen we een boomspiegel. Staan er geen planten in de boomspiegel? U kunt de boomspiegel adopteren en er een leuk minituintje van maken. U zorgt zelf voor het onderhoud zoals watergeven en onkruid verwijderen. Bloemen en planten rond de boom zorgen voor een mooie, verzorgde en kleurrijke straat. Insecten, vlinders en vogels kunnen er schuilen en eten vinden. En zo’n mooi minituintje fleurt de buurt op!

Om welke bomen gaat het?

Het gaat om bomen in vakken op de stoep van de gemeentegrond.

Hoe werkt het?

Laat het ons weten als u een boomspiegeltuintje wilt maken. We komen dan kijken of de plek geschikt is. Is dat zo? Dan zorgen wij voor een stempel op een tegel bij de boom. Onze groenbeheerder laat de planten dan staan bij het schoffelen. Ook andere bewoners zien zo dat het om een boomspiegeltuintje gaat.

Maak nog gebruik van de plantgoedactie!

Kijk wat de omstandigheden bij de boom zijn. Veel of weinig zon? Droge of natte grond? Kies planten die hierbij passen. Misschien heeft u zelf in eigen tuin nog een plant die u kunt stekken of scheuren.  Of zaad van bloemen dat u kunt zaaien.  En ruilen kan natuurlijk ook.

Wilt u bloembollen planten? Maak dan nog gebruik van de plantgoedactie.  Dit is de actie van de Natuur- en landschapsvereniging Gilze en Rijen (NLGR) samen met de gemeente. Dit jaar kunt u extra goedkoop bloembollen kopen. De gemeente betaalt de helft van de prijs. Kijk op www.natuurlijkgilzerijen.nl voor meer informatie over de actie. Op is op.

Dit najaar komen we met een actie voor vaste planten voor het boomspiegeltuintje.

Waar moet ik op letten bij de aanleg?

We hebben een aantal spelregels opgesteld waar u op moet letten bij de aanleg van een  boomspiegeltuintje. Zo moet de stoep veilig blijven om op te wandelen. Er mogen geen takken over de stoep hangen en u mag niet te diep graven in de grond.

Gemeente groener

We werken er hard aan om de gemeente groener te maken. U kunt ons daarbij helpen. Bij boomspiegeltuintjes gaat het om bomen op gemeentegrond. Wilt u uw eigen tuin groener maken? Doen dan mee met het NK Tegelwippen. https://www.gilzerijen.nl/nktegelwippen. Om uw eigen tuin te vergroenen doen we mee met de actie NK Tegelwippen.

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.gilzerijen.nl/boomspiegeltuintje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen