Zonder feestverlichting toch sfeer in huis?

Foto: Studio 5121

De feestdagen zijn achter de rug. Alles is opgeruimd en ineens is het een stuk minder gezellig in huis. Na al die lichtjes en kaarsjes, die sfeer en gezelligheid brachten, lijkt het nu wel erg donker. Misschien is het tijd om eens naar je verlichting te kijken. Mist er nog iets of is de kleur niet goed? Misschien is het licht te fel of juist te zwak.

Ja goed idee, maar hoe dan?

Het toevoegen van meer lampen is niet altijd de oplossing. Door een verticale wand aan te lichten, krijg je meer dynamiek in je huis dan met enkel licht van bovenaf. Dat is het verschil tussen direct en indirecte verlichting.
Je kunt ook spelen met de breedte van de lichtvlek ofwel de bundel. Bij een smalle bundel krijg je veel schaduw en kun je iets kleins mooi uitlichten zoals een schilderij, een beeld of een mooie bos bloemen. Een brede bundel geeft juist een egalere verlichting, dat prettig is als algemene basis verlichting. Het toverwoord is afwisseling: verschillende type licht en verlichting maken het gezellig. Het mooiste resultaat krijg je als je armaturen bij elkaar passen of hetzelfde zijn.

Maar dat is nog niet alles…

Naast het aanlichten en de grote van de lichtvlek zijn er nog twee belangrijke aspecten die bepalen hoe je verlichting eruitziet: de lichtkleur en de kleurweergave index (ook wel CRI genoemd).
De lichtkleur, aangeduid in K (Kelvin), kun je zelf zien en beoordelen. De meest fijne lichtkleur is 2700 K, hoe hoger het getal hoe witter en koeler de lichtkleur.
De CRI is lastiger te zien en ook veel onbekender. Heel kort uitgelegd duidt dit op de hoeveelheid verschillende kleuren die de lamp uitstraalt. Hoe meer verschillende kleuren, hoe mooier en echter de weergave van wat je ziet. Bij een lage CRI komt het licht heel vlak en ongezellig over en kun je er een beetje ziekjes uitzien.

Wil je weten hoe het precies zit met CRI, Kelvin of kleur? Op de website van Studio 5121 vind je meer blogs over verschillende interieur- en lichtonderwerpen.
Licht en verlichting is dus niet zomaar een lampje aan of uit, er komt best wat bij kijken. Ben je benieuwd hoe dit in jouw huis kan? Boek eens een lichtadvies aan huis bij Studio 5121 of neem contact met ons op.

Reacties