Thebe en ETZ gaan mensen met kanker ook thuis behandelen

04 okt , 9:31 Nieuws
patient oncolytica thuis 1 header 66fee750c75ef
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is samen met de oncologieverpleegkundigen van het specialistisch team in de wijk van Thebe gestart met een pilot om ziekenhuiszorg voor oncologiepatiënten te verplaatsen naar de thuissituatie.
Deelnemende patiënten ontvangen de komende periode hun chemo- en andere medicatiekuren thuis, toegediend door een oncologische verpleegkundige uit het team ‘Specialistische Verpleging Thuis van Thebe’. Doordat de medicatie thuis wordt toegediend, hoeven deze patiënten niet meer voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis. Dit is prettig voor de patiënt, draagt bij aan de toegankelijkheid van de zorg en biedt de verpleegkundigen tegelijkertijd nieuwe uitdagingen in hun werk.
Deze pilot is onderdeel van een bredere samenwerking tussen Thebe en het ETZ waarin de ketenpartijen gezamenlijk optrekken om de stijgende zorgvraag op te vangen. De druk op de zorg neemt toe mede door de vergrijzing en demografische groei. Het aantal mensen dat bijvoorbeeld jaarlijks de diagnose kanker krijgt, zal naar verwachting in de komende tien jaar toenemen tot 150.000 per jaar. Een van de oplossingen om de zorg toegankelijk te houden, is het verplaatsen van behandelingen buiten de muren van het ziekenhuis. Deze beweging past binnen de regionale visie ‘zelf als het kan, thuis als het kan’. Samenwerking tussen ketenpartijen is hierbij noodzakelijk.