Met 9 kinderen en inmiddels ook kleinkinderen voelt klimaatburgemeester Walther Dingemans uit Gilze en Rijen een grote verantwoordelijkheid om de wereld beter achter te laten.
“Mijn missie is om de bouw steeds groener te maken. Al 12 jaar werk ik als biobased bouwer met alleen maar natuurlijke grondstoffen, zoals wol, stro, schelpen en hennep. Dit zorgt voor gezonde, comfortabele en duurzame woningen,” vertelt Walther.
Tijdens de Nationale Klimaatweek van 11 tot en met 17 november laat hij in een voorbeeldwoning zien hoe dit mogelijk is.
De klimaatburgemeester is een initiatief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het doel is dat elke gemeente in Nederland een klimaatburgemeester heeft. Deze persoon moedigt inwoners aan om duurzamer te leven en klimaatmaatregelen te nemen. Klimaatburgemeesters geven het goede voorbeeld in hun gemeente. Ze inspireren anderen om bewuster te leven, minder CO₂ uit te stoten en energie te besparen. De gemeente Gilze en Rijen waardeert het dat Walther deze rol op zich heeft genomen.
In de woning aan de Hoeksestraat in Rijen wordt hard gewerkt met schelpen en hennep als vloerisolatie. Lopend in de woning legt Walther uit waarom hij zich inzet voor duurzame bouw.
“We willen de energie die een huis nodig heeft om te verwarmen en te koelen met 90% verminderen. Zo is er minder energie nodig. Hiermee kunnen we een flinke stap zetten naar een duurzamere wereld voor ons nageslacht.”
Walther hoopt dat inwoners tijdens de Klimaatweek geïnspireerd raken om stappen te zetten.Hij legt uit hoe de nieuwe standaard, Outphit voor oude woningen, werkt: “We werken met vijf belangrijke pijlers: gezonde, betaalbare woningen, luchtdichtheid, een biobased thermische schil, een warmteterugwinsysteem en goed geïsoleerde kozijnen met triple glas. Ook doet de volgorde van de stappen ertoe. Deze aanpak helpt ons om minder fossiele grondstoffen te gebruiken en wordt wereldwijd steeds meer omarmd.”
Tijdens de Klimaatweek kunnen inwoners een kijkje nemen in de woning aan de Hoeksestraat in Rijen.“De bouwsector speelt een belangrijke rol in de overgang naar een duurzame toekomst,” zegt Walther. “Ik ben er trots op dat het bedrijf van mijn zoons al zoveel stappen in die richting heeft gezet.”
Naast deze demowoning zijn er nog veel leuke en inspirerende activiteiten deze week, zoals een ontdekmiddag voor kinderen, wandelingen in natuur, meelopen met de boswachter en een indrukwekkende film over klimaatverandering. Ontdek alle activiteiten.
Walther hoopt dat inwoners tijdens de Klimaatweek geïnspireerd raken om stappen te zetten.
Hij legt uit hoe de nieuwe standaard, Outphit voor oude woningen, werkt: “We werken met vijf belangrijke pijlers: gezonde, betaalbare woningen, luchtdichtheid, een biobased thermische schil, een warmteterugwinsysteem en goed geïsoleerde kozijnen met triple glas. Ook doet de volgorde van de stappen ertoe. Deze aanpak helpt ons om minder fossiele grondstoffen te gebruiken en wordt wereldwijd steeds meer omarmd.”
Tijdens de Klimaatweek kunnen inwoners een kijkje nemen in de woning aan de Hoeksestraat in Rijen.
“De bouwsector speelt een belangrijke rol in de overgang naar een duurzame toekomst,” zegt Walther. “Ik ben er trots op dat het bedrijf van mijn zoons al zoveel stappen in die richting heeft gezet.”
Naast deze demowoning zijn er nog veel leuke en inspirerende activiteiten deze week, zoals een ontdekmiddag voor kinderen, wandelingen in natuur, meelopen met de boswachter en een indrukwekkende film over klimaatverandering. Ontdek alle activiteiten.