112

Provincie verplaatst mobiel luchtmeetstation van Gilze naar Hulten

Foto: Gemeente Gilze en Rijen

Sinds begin juli staat er een mobiel luchtmeetstation van de provincie ter hoogte van de scouting Gillesa aan de Boslaan in Gilze. Tot begin januari 2024 meet dit meetstation de luchtkwaliteit in Gilze. Daarna verhuist het meetstation naar Hulten. Het meetstation wordt in Hulten in de buurt van het schoolgebouw geplaatst. De provincie heeft dat besloten na een aanvraag van de gemeente Gilze en Rijen.

Waarom een mobiel luchtmeetstation in Hulten?

De rapporten van de metingen in Gilze komen naar verwachting in april 2024. Het is al wel duidelijk dat de invloed van de Rijksweg A58 en de vliegbasis Gilze-Rijen (ten noorden van Gilze) niet genoeg terugkomt in deze meting. Tijdens de meting kwam de wind voor het grootste deel vanuit het zuidwesten. Daarom wordt er in de 5e meetperiode gemeten in Hulten, een kleine dorpskern ten noorden van de Rijksweg A58 en de vliegbasis.

“We willen weten wat de invloed van de A58 en de vliegbasis op onze luchtkwaliteit is. Dankzij de provincie kunnen de metingen in Hulten dit inzicht misschien geven”, aldus wethouder Corné Machielsen.

De gemeente Gilze en Rijen houdt de belangenvereniging Hulten en Defensie op de hoogte.

Waarom een mobiel luchtmeetstation in onze gemeente?

We willen allemaal een fijne en gezonde omgeving om in te wonen, werken en leven. Schone lucht is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Daarom heeft de provincie Noord-Brabant 2 mobiele meetstations gekocht. Hiermee kunnen we de luchtkwaliteit in de provincie bijhouden. De gemeente Gilze en Rijen heeft zich bij de provincie gemeld als mogelijke locatie voor het mobiele luchtmeetstation. Met succes! De keuze is onder andere op Gilze en Rijen gevallen door de aanwezigheid van de rijksweg A58 én de militaire vliegbasis Gilze-Rijen. Andere vaste meetpunten in de buurt van Gilze staan op zo’n 5 tot 15 kilometer in Breda en in Biest-Houtakker.

Wethouder Corné Machielsen: “We zetten actief in op het verbeteren van onze luchtkwaliteit. We kunnen dat niet alleen. Dankzij de provincie weten we na de metingen beter wat de invloed van de snelweg en de vliegbasis op de luchtkwaliteit is.”

Wat meet het luchtmeetstation?

De mobiele luchtmeetstations meten vluchtige organische stoffen, stikstofdioxide en fijnstof. Metingen geven informatie over de concentratie van deze stoffen op de meetlocatie. Door lange tijd op dezelfde plek te meten ontstaat er betrouwbare informatie over de luchtkwaliteit. Met deze informatie zien we of de luchtkwaliteit aan de geldende EU-richtwaarden voldoet.

Wanneer zijn de resultaten bekend?

De meetresultaten voor Gilze zijn naar verwachting in april 2024 bekend. De resultaten voor Hulten volgen naar verwachting in september 2024. U kunt de metingen online volgen. Er zit wel een vertraging van 1 tot maximaal 2 uur op het delen van deze gegevens. Dat heeft te maken met het verwerken van de data en de analyse van de resultaten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen