Doe mee met de fruitbomenactie

20 nov 2023, 12:17 Nieuws
apples 2788651 1280
Na het succes van afgelopen voorjaar is de fruitbomenactie weer terug! Lijkt het u leuk om eigen fruit te verbouwen en woont u in onze gemeente? Dan kunt u meedoen met de fruitbomenactie. Deze actie is een initiatief van de gemeenten Gilze en Rijen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau, in samenwerking met De Fruitboogerd. U kunt voordelig diverse soorten appel- of perenbomen kopen voor uw tuin. De gemeente stelt hiervoor geld beschikbaar en betaalt de helft van de aanschafkosten. Wacht niet te lang, want op=op. U kunt maximaal 3 fruitbomen bestellen.

Duurzaam

Als u deze winter fruitbomen en fruitstruiken plant, geniet u het hele jaar. Bloesem in het voorjaar, koelte in de zomer en heerlijk fruit uit eigen tuin in het najaar. Niet alleen draagt deze actie bij aan meer biodiversiteit en een duurzame tuin. Eigen fruit verbouwen is ook leuk, superlekker en gezond voor u en de natuur.

Hoe werkt het?

Op maandag 27 november vanaf 19:00 uur kunt u fruitbomen bestellen zolang de voorraad strekt. U kunt uw bestelling afhalen bij De Fruitboogerd, ter hoogte van de Raakeindsekerkweg ter hoogte van nummer 64 in Molenschot. Dat kan op woensdag 13 en vrijdag 15 december van 13:00 tot 16:00 uur en zaterdag 16 december tussen 10:00 en 16:00 uur.

Planten van de fruitbomen

Fruitbomen verkiezen een zonnige, warme standplaats en vruchtbare, niet te natte grond. Indien u de fruitbomen dicht bij de perceelgrens neer zet, overleg dan met uw buren, zodat zij er geen hinder van ondervinden.
Plant de fruitbomen zo snel mogelijk nadat u de fruitbomen heeft opgehaald. De beste tijd is tussen november tot eind maart. Net voor het planten graaft u een gat waarin de wortels van het plantgoed voldoende ruimte hebben. Voor een fruitboom maak je het plantgat ongeveer 50 x 50 x 50 cm groot.
Controleer met een spade op de bodem van het gat of er geen stenen liggen of een verdichte laag aanwezig is. Die moet je verwijderen of doorbreken. Spreid de overige wortels goed uit over het plantgat. Bij het opvullen van het plantgat, schud je de fruitboom of -struik licht op en neer zodat de aarde zich tussen de wortels verspreidt. Trap na het opvullen de aarde zeer lichtjes aan. Geef daarna ongeveer een volle emmer water. Bij de aanplant van bomen, plaats je in het plantgat altijd eerst een steunpaal.
Een pas verplante boom staat nog niet stevig in de grond en heeft de eerste jaren steun nodig. Voor hoog- en halfstammen verwijder je de palen na 3 of 4 jaar. Laagstammen hebben hun hele leven lang steun nodig, dus daarbij verwijder je de palen nooit. Zet de steunpaal ongeveer 10 cm van de boom aan de kant van de overheersende windrichting (doorgaans het westen). Zo blaast de wind de boom van de paal weg en ontstaan er minder schuurwonden. Bind de fruitboom na het planten vast met behulp van een brede elastische band (bijvoorbeeld een stuk fietsband) in een achtvorm, zodat de boom niet tegen de paal schuurt en span hem niet te hard aan om insnoering te voorkomen.
Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij De Fruitboogerd.