Het is een bekend tafereel in veel Nederlandse huishoudens: een onverwachte schaduw die voorbij flitst, een snel trippelend geluid ’s nachts in de keuken, of erger, aangevreten voedselvoorraden. We hebben het over ratten en muizen. Ongenode gasten die huizen en bedrijven terroriseren en bewoners en klanten de stuipen op het lijf jagen.
Gevolgen van het gifverbod
Tot voor kort was het gebruik van biociden (gifstoffen) de snelle oplossing. Een soort magische formule om deze knaagdieren in huis te bestrijden. Maar sinds 1 januari 2023 is dit veranderd en heeft het gifverbod heeft de aanpak volledig op zijn kop gezet. Jeroen Gulien, van het ongediertebestrijders platform Beestjes Kwijt beschrijft de situatie als volgt: “We staan nu voor een immense uitdaging. ‘Vroeger’ konden we snel handelen met gif, maar nu spelen we een schaakspel met deze slimme en snelle beestjes.” De gevolgen van het beleid zijn dan ook voelbaar voor zowel de bestrijders als degenen die last hebben van knaagdieren. De nachtelijke geluiden in de muren lijken toe te nemen, terwijl de ontevredenheid onder huiseigenaren en bedrijfsmanagers groeit. Het heeft niet alleen de aanpak veranderd, maar ook de dynamiek van deze plaagdieren, waardoor een toename van overlast en ongemak ontstaat. Als we kijken naar het aantal meldingen van muizenoverlast in november, dan ligt dat aantal al ruim 25% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar!
Opmars van muis en rat
Hoewel het Integrated Pest Management (IPM) systeem als een milieuvriendelijk alternatief wordt gepresenteerd, ervaren bestrijders als Gulien de realiteit als een ware plaag. “We willen het milieu beschermen, maar we moeten ook effectief kunnen bestrijden. Het is een balans die momenteel zoek is,” voegt hij toe. Gulien pleit voor een gebalanceerde aanpak: “We begrijpen de noodzaak van milieuvriendelijkheid, maar we hebben ook de flexibiliteit nodig om doeltreffende methoden te kiezen. Voorheen, toen we nog biociden mochten gebruiken, konden we met één behandeling een heel nest aanpakken en waren we direct van alle overlast verlost. Nu moeten we de situatie eerst monitoren, vervolgens preventieve maatregelen nemen en dan mogen we pas klemmen zetten, waarmee we het probleem muis-voor-muis aanpakken.
Dweilen met de kraan open
Ondertussen vermenigvuldigen deze beestjes zich in rap tempo. Soms lijkt het daardoor alsof we aan het dweilen zijn met de kraan open. We willen het milieu niet schaden, maar het is cruciaal om de effectiviteit van ongediertebestrijding te waarborgen. We kampen al jaren met serieuze ratten- en muizenplagen. Dit moet écht een keer een halt worden toegeroepen.” Ondanks de recente uitdagingen in het bestrijden van ongedierte blijft de hulp van professionele bestrijders van onschatbare waarde. Als consument is het namelijk ook niet langer toegestaan om gifstoffen in huis te gebruiken. Volgens de nieuwe regels mogen bestrijders, na drie maanden klemmen te hebben ingezet, heel even overstappen op gif. Maar dit mag uitsluitend als uiterste redmiddel. Ze dienen dan het gehele proces nauwlettend te volgen en alles zorgvuldig te rapporteren. Na twee maanden zijn ze verplicht om weer terug te keren naar het gebruik van klemmen. In Oosterhout kun je bijvoorbeeld terecht bij
APC Allround Pest Control voor snelle en effectieve bestrijding van plaagdieren.