Wethouder Marielle Doremalen installeert nieuwe jeugdgemeenteraad op 1 november

Foto: Gemeente Gilze en Rijen

Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente hebben uit hun midden nieuwe leden voor de jeugdgemeenteraad gekozen. Op woensdag 1 november installeert wethouder Marielle Doremalen de nieuw gekozen jeugdgemeenteraadsleden. Dit gebeurt in de raadzaal van het gemeentehuis in Rijen. De bijeenkomst begint om 14.30 uur.

 

Ook verkiezing van jeugdburgemeester

Diezelfde middag is ook de installatie van de jeugdburgemeester. Kandidaten presenteren zich met een speech. De leden van de jeugdgemeenteraad brengen hun stem uit op degene die hun voorkeur heeft.

Wat is het doel van de jeugdgemeenteraad?

Het doel van de jeugdgemeenteraad is de betrokkenheid van de kinderen bij het lokale bestuur te vergroten. De kinderen leren zo op een speelse manier over de gemeentelijke organisatie en de bestuurlijke taken. Maar er is meer, de jeugdgemeenteraad is voor de gemeenteraad ook een klankbord. De kinderen van de basisscholen weten precies wat er in hun omgeving speelt. De jeugdgemeenteraad kan een belangrijke rol spelen bij de besluiten die de gemeenteraad uiteindelijk neemt.

Wat doet de jeugdgemeenteraad het komend jaar?

Komend jaar houdt de jeugdgemeenteraad zich onder andere bezig met duurzaamheid/milieu, eenzaamheid, debatteren, positieve gezondheid, armoede en veiligheid. Burgemeester en wethouders sluiten bij thema’s uit hun portefeuille aan bij de jeugdgemeenteraadsbijeenkomsten en willen hen ook actief benaderen bij zaken die in de portefeuille spelen. Jongerencentrum A16/R-Newt ondersteunt de jeugdleden bij het uitvoeren van hun ideeën.

Verkiezingen

Ieder nieuw schooljaar houden de scholen verkiezingen voor de jeugdgemeenteraad. Dit schooljaar heeft de jeugdgemeenteraad van Gilze en Rijen 12 leden.

De jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen