Geen kermis in Gilze en Rijen dit jaar

Foto: Pixabay

Traditioneel staat in oktober de jaarlijkse kermis in Gilze en in Rijen op het programma. De organisatie van deze kermissen is in handen van de gemeente. Na een regionaal kermisverbod eerder dit jaar, besloot de veiligheidsregio dat gemeenten alsnog kunnen overwegen om vanaf 1 oktober kermissen toe te staan of te organiseren. De gemeente Gilze en Rijen heeft besloten om in 2020 geen kermissen te organiseren.

De gemeente verkende in de afgelopen weken aanpassingen zoals dranghekken, desinfectiepalen, beveiligers en bewegwijzering om een kermisterrein coronaproof te maken. “Maar de kermis en met name de beleving van de kermis begint en eindigt niet op het kermisterrein. We willen niet dat de voor- of napret eindigt in een onbedoelde coronabesmetting. Zeker als het om corona gaat, is voorkomen beter dan genezen.”, licht burgemeester Derk Alssema toe.

De ervaring leert dat ook in Gilze en Rijen mensen het soms lastig vinden om de maatregelen na te leven. Dit leidde enkele weken geleden tot een lokale uitbraak van het coronavirus. “Ik kijk samen met onze inwoners uit naar de tijd dat het weer mogelijk is om samen onbezorgd dorpsevenementen als een kermis of jaarmarkt te beleven. We beseffen dat we hiermee kermisexploitanten en kermisliefhebbers in onze gemeente teleurstellen. Tegelijkertijd vragen we begrip voor dit besluit. We hebben de snelle toename van het aantal coronabesmettingen in heel het land nadrukkelijk meegewogen in dit besluit. Strikt naleven van de bekende coronamaatregelen staat nu voorop. De ervaring leert dat drukte en gezelligheid niet altijd samengaan met 1,5 meter afstand. Daarom komt er dit jaar helaas geen kermis in Gilze en in Rijen.”, aldus burgemeester Derk Alssema.

Reacties