Vallende sterren van ‘Perseïdenzwerm’ met blote oog te zien

Foto: Pixabay

De meteorenregen van de Perseïden bereikt vanavond rond 20:00 uur zijn hoogtepunt met ‘slechts’ 40 tot 50 meteoren per uur. Twee jaar geleden waren dat er nog 100. 

‘Vallende sterren’

De meteoren van de Perseïden zijn elk jaar te zien wanneer de aarde door de wolk van stofdeeltjes gaat die is achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De snelheden van de meteoren van de Perseïden zijn behoorlijk hoog: zo’n 59 kilometer per seconde ofwel circa 213.840 kilometer per uur. Ze kunnen zonder speciale instrumenten worden waargenomen bij een heldere hemel: dan volstaat het blote oog.

Donkere plaats opzoeken

Wie ze wil zien, moet op een donkere plaats gaan staan, liefst op het open veld buiten de bebouwde kom, en naar het noordoosten kijken. De meteoren zijn te zien op ongeveer twee derde van de lijn tussen horizon en hoogste punt aan de hemel Het beste moment om Perseïden waar te nemen is in de komende nacht rond 4.00 uur. De Perseïden zijn waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwerm en werden al in het jaar 36 gezien door de Chinezen. Pas in 1835 werd echter duidelijk dat het hier om een jaarlijks fenomeen ging.

Reacties