Politie waarschuwt voor The Blue Whale Challenge

Foto: Pixabay/ sweetlouise

De politie waarschuwt voor een gevaarlijk spel dat wordt gespeeld op social media. Het gaat om The Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-Challenge.

The Blue Whale Challenge

De laatste tijd circuleren er via diverse social media berichten over The Blue Whale Challenge, Blue Whale Game of MoMo-Challenge. Veel jongeren zijn hier de laatste tijd al mee geconfronteerd via Snapchat, Instagram of TikTok. Iedere dag moeten voor een bepaalde tijd opdrachten worden uitgevoerd, en deze opdrachten worden steeds heftiger. Denk aan jezelf prikken, snijden, en uiteindelijk is er ook de opdracht om uiteindelijk zelfmoord te plegen. Het gaat dus om een levensgevaarlijk ‘spel’. Doe je niet mee of wil je ermee stoppen? Dan wordt gedreigd met het openbaar maken van gegevens, zoals een IP-adres of huisadres.

Wat moet je doen als je wordt uitgedaagd?

Krijg jij zo’n bericht binnen, open het dan in ieder geval niet. Het gaat namelijk over een nep-account. Praat er over met je ouders, blokkeer het bericht en rapporteer het bij Instagram, TikTok of Snapchat. Bij voldoende meldingen dat een profiel ongepaste berichten stuurt of dat een bepaald bericht ongepast is, zal de post of het profiel worden verwijderd. Heb je direct hulp nodig, bel dan met 113 Zelfmoordpreventie op telefoonnummer 0800-0113. Kijk voor meer tips het onderstaande filmpje van het Jeugdjournaal voor meer uitleg en over hoe je met de Blue Whale Challenge om moet gaan.

Speelt je kind Blue Whale Game?

Heb je het idee dat je kind of iemand anders in je omgeving meedoet met de Blue Whale Challenge of aan zelfmoord denkt? Of heeft iemand de de Blue Whale opdrachten lijst gedownload? Daar kun je enorm van schrikken. Houd het niet stil maar praat erover en bespreek de risico’s. Heb je het idee dat er zelfmoordgedachten spelen, ga dan samen op zoek naar (professionele) hulp. Wil je iets doen voor iemand die zich bezighoudt met de opdrachten van de Blue Whale Challenge? Lees dan de zelfmoorpreventiewijzer van 113. Deze is speciaal ontwikkeld voor mensen die in hun omgeving te maken hebben met iemand die zelfmoordgedachten heeft.

Reacties