In de week van 18 t/m 22 november 2024 bezocht het Bestuurlijk Interventieteam van het district Hart van Brabant ruim 100 bedrijven in de sector transport en logistiek. De actie richtte zich op vereiste vergunningen en vrachtpapieren en tenaamstelling van vrachtwagens en opleggers. Met de controles willen de 8 gemeenten bijdragen aan een eerlijke en veilig transportklimaat. Bij de controles zijn verschillende overtredingen aangetroffen.
Controles
De BIT-controles in Hart van Brabant werden uitgevoerd door toezichthouders van de gemeenten, politie, Douane, Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), NIWO, Platform Veilig Ondernemen (PVO), Belastingdienst, Taskforce-RIEC en speurhonden. De controles waren bij bedrijven in de gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.
Resultaten controles
Het overgrote deel van de bezochte transportondernemingen bleek alles keurig op orde te hebben. Platform Veilig Ondernemen is met de bedrijven in gesprek gegaan over criminele inmenging in de sector en welke barrières ondernemers hiertegen kunnen opwerpen. Bij een aantal bedrijven constateerden de controleurs diverse misstanden.
Lachgas en hennepgoederen
Zo werd in een bedrijfspand in Gilze een aantal cilinders lachgas aangetroffen. Deze zijn door de politie in beslag genomen en vernietigd. Ook bij een ondernemer in Rijen moest de politie in actie komen voor een grote hoeveelheid hennep gerelateerde goederen. Het ging hierbij onder meer om afzuiginstallaties, lampen, potten en andere benodigdheden voor het inrichten van hennepkwekerijen.
Gevaarlijke situaties
In de gemeenten Loon op Zand en Hilvarenbeek zijn controleurs bij verschillende ondernemingen gestuit op illegale bewoningen. In de bedrijfspanden bleken geïmproviseerde woonunits gebouwd te zijn. Dit is gebeurd zonder benodigde vergunningen en de woonunits bleken ook niet te voldoen aan de brandveiligheidsvereisten.
Een ondernemer in Waalwijk had in zijn loods een zeer grote hoeveelheid lithium-ion batterijen opgeslagen staan. In de loods waren geen voorzieningen getroffen om de brandbare batterijen op een veilige manier op te slaan. De Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant is ter plaatse gekomen en pakt de zaak verder op.
Beslagleggingen en administratie niet op orde
Bij een transportonderneming in Tilburg-Noord heeft de Belastingdienst vier opleggers en vrachtwagens in beslag genomen vanwege een zeer grote belastingschuld. In de onderneming trof de gemeente ook nog enkele jerrycans met een nog onbekende vloeistof aan die zij niet kon thuisbrengen bij de bedrijfsvoering. De politie doet hier verder onderzoek naar.
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet boekonderzoek bij twee ondernemingen waarbij het vermoeden bestaat dat de administratie niet op orde is. Het gaat met name om tachograafgegevens van de vrachtwagens en de lijsten met ritgegevens van de bedrijven. Vijf bedrijven bleken niet over de vereiste vergunning voor goederenvervoer te beschikken en De Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) is hierover met hen het gesprek aangegaan.
De Nederlandse Arbeidsinspectie doet verder onderzoek naar een bedrijf in Berkel-Enschot waar Bulgaarse chauffeurs middels een vermoedelijke schijnconstructie aan het werk waren. Door een buitenlands transportbedrijf als tussenpartij op papier erbij te zetten, probeerde de werkgever de regels voor minimumloon te omzeilen en krijgen de chauffeurs onderbetaald.
Logistieke hotspot
De regio Hart van Brabant is door haar gunstige geografische ligging een aantrekkelijke vestigingsplek voor bedrijven in transport en logistiek en zorgt voor veel werkgelegenheid. Er zijn bijvoorbeeld 1.250 bedrijven gevestigd die zich bezighouden met goederenvervoer over de weg. Voor logistieke bedrijven is de regio aantrekkelijk om goederen te verdelen over transport over weg water en spoor. Er is een binnenvaartverbinding met de Rotterdamse havens en een directe spoorverbinding met Polen en China.
BIT Hart van Brabant
De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarbij reden is om te controleren. Het kan ook gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT-controles uit te voeren.