Dit weekend naar buiten, gebruik je gezonde verstand

Foto: Gemeente Tilburg

Komend weekend zijn de weersvooruitzichten prima. Zeker zaterdag wordt het mooi weer. Het is dan natuurlijk heel verleidelijk om er met een groep op uit te trekken op de fiets of wandelend. Maar het is beter om dat niet te doen.

Het kabinet kondigde maandag 23 maart aangescherpte maatregelen aan om het coronavirus onder controle te krijgen. Het advies was duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor de noodzakelijke dingen, om een frisse neus te halen of omdat je voor iemand zorgt. Houd sowieso 1,5 meter afstand van elkaar.

Alleen of met je gezin

Voldoende blijven bewegen is goed voor je weerstand, net als buitenlucht. Dus even een frisse neus halen kan maar doe dat het liefste alleen of hooguit met je gezin. Doe dit dan op plekken waar het rustig is en als je iemand tegen komt, houd dan 1,5 meter afstand. Pas je gedrag aan.

En ga je naar buiten, let dan goed op jezelf. De ziekenhuizen hebben hun handen vol aan de zorg voor het coronavirus. Een volle huisartsenpost is het laatste waar ze op zitten te wachten. Dus kijk uit met klussen of andere dingen. Neem geen onnodige risico’s. Alleen samen kunnen we de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk beperken.

Groepsvorming

Er is onduidelijkheid over het verbod van groepsvorming naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen die het kabinet 23 maart bekend maakte. Ook wel de ‘3-personen regel’ genoemd. De officiële regel is dat je als je buiten bent of in een openbare gelegenheid met 3 of meer personen dat je dan minimaal 1,5 meter afstand van elkaar moet houden. Doe je dat niet dan kun je een boete krijgen. Die kan oplopen tot 400 euro. Als je met 2 personen buiten bent of in een openbare ruimte dan wordt er niet gehandhaafd als je geen 1,5 afstand houdt. Wel wordt door het kabinet opgeroepen om zo min mogelijk naar buiten te gaan. Blijf binnen en ga alleen voor noodzakelijke dingen als boodschappen halen of even je neus buiten de deur steken, naar buiten.

De ‘3-personen regel’ geldt niet voor gezinnen. Ook kinderen tot en met 12 jaar die samen spelen, hoeven die afstand niet te houden. Als er ouders, voogden begeleiders of verzorgers bij die groep kinderen zijn, moeten die uiteraard wel de afstand van 1,5 meter houden. Deze maatregel is genomen om verspreiding van het coronavirus in Nederland  tegen te gaan en om kwetsbare groepen te beschermen. Daarvoor is iedereen nodig. Het door iedereen zoveel mogelijk beperken van sociaal contact draagt hieraan bij.
Burgemeesters hebben ook aangegeven dat als ze signalen krijgen dat er bij mensen thuis een groot feest wordt georganiseerd, dat daar ook op gehandhaafd kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen