In de laatste week van september en de eerste week van oktober bezocht het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant 62 winkels die zich met name richten op de verkoop van producten uit het buitenland. De winkels halen over het algemeen zelfstandig levensmiddelen en accijnsgoederen rechtstreeks uit het buitenland voor de verkoop. Bij de controles zijn verschillende overtredingen aangetroffen.
De BIT-controles in Hart van Brabant werden uitgevoerd door toezichthouders van de gemeenten, politie, netbeheerder Enexis, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De winkels zijn gecontroleerd op onder andere brandveiligheid, hygiëne en vergunningsvoorwaarden van slijtersvergunningen. Daarnaast is bekeken of accijnsgoederen, zoals alcoholhoudende dranken maar ook blikjes frisdrank, op de juiste wijze zijn ingevoerd in Nederland. Over deze goederen moet verbruiksbelasting worden betaald, wat niet altijd gebeurd. Ook werd gecontroleerd of de winkels zich houden aan het verbod op de verkoop van tabaksproducten dat sinds 1 juli 2024 van kracht is. Het gaat hierbij om sigaretten, sigaren en shag maar ook aanverwante producten zoals e-sigaretten, vapes en e-liquidsconc.
Ook hadden de controleurs extra aandacht voor de verkoop van (buitenlandse) medicijnen. De verkoop van medicijnen op recept mag in Nederland alleen in apotheken. Minder zware medicijnen die zonder recept verkocht mogen worden, zoals paracetamol en neusspray, mogen bij drogisterijen verkocht worden mits de verkoopmedewerkers een speciale opleiding hebben gevolgd. Met name de medicijnen zonder Nederlandse bijsluiter die uit het buitenland worden gehaald, kunnen grote gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. De herkomst hiervan is vaak niet bekend en de medicijnen zijn niet gecontroleerd door toezichthouders op kwaliteits- en veiligheidsvoorschriften.
Bij de helft van de winkels hebben controleurs overtredingen geconstateerd. In totaal werd ruim 135 kilo aan buitenlandse medicijnen aangetroffen en in beslag genomen ter vernietiging. De Douane nam in totaal 8 kilo waterpijptabak, 5 potten tabak en 41 sloffen sigaretten in beslag. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit trof bij verschillende winkels illegale vapes, shishapennen en zakjes snus aan. Daarnaast kregen 4 supermarkten een officiële waarschuwing voor de verkoop van tabaksproducten.
In een winkel in Kaatsheuvel bleek onder de toonbank een verborgen lade gemonteerd. Deze lade lag vol met pakjes sigaretten en vapes met verschillende smaakjes die sinds 1 januari 2024 niet meer verkocht mogen worden. Ook in een winkel in Dongen werd een verborgen ruimte aangetroffen. Een stellingkast bleek een dubbele bodem te hebben waarin sigaretten en vapes verstopt zaten.
Bij 3 winkels in Tilburg was gerommeld met de meterkast. De netbeheerder Enexis constateerde dat er gefraudeerd was met de elektriciteit en heeft bij de 3 winkels (tijdelijk) de stroom afgesloten. Een boete en/of naheffing volgen en pas na betaling worden de winkels weer aangesloten op het stroom.
In verschillende winkels troffen controleurs onder de toonbank verstopte wapens aan. Er werd een busje pepperspray, een hakbijl en 8 grote messen in beslag genomen door de politie. Ook nam de politie een cilinder lachgas en een kleine hoeveelheid hennep in beslag.
Tot slot hebben toezichthouders van de gemeenten 3 ondernemers een officiële waarschuwing gegeven voor de verkoop van sterke drank zonder de benodigde slijtersvergunning. Diverse brandveiligheidsovertredingen, zoals het ontbreken van rookmelders en brandblussers in ondernemingen, worden door gemeenten verder opgevolgd.
De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en plekken waarbij reden is om te controleren. Het kan ook gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT-controles uit te voeren.
Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen en verdachten worden opgespoord.
Melden kan bij de politie (spoed 112, geen spoed 0900-8844) of bij de gemeente. Ook bij Meld Misdaad Anoniem, een stichting die losstaat van de politie, via 0800-7000 of online. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.