Inwoners Gilze en Rijen willen een daadkrachtig, betrokken en integer burgemeester

Foto: Jeroen stuve

Per 1 april 2020 stopt de huidige burgemeester Jan Boelhouwer. Daarna krijgt Gilze en Rijen een nieuwe, kroonbenoemde burgemeester. De Commissaris van de Koning van Noord-Brabant start hiervoor een procedure. Maar voordat de commissaris de vacature openstelt, stelt de gemeenteraad een profielschets op. De gemeenteraad vraagt daarvoor de hulp van inwoners. Wat voor burgemeester willen zij? Naar welk type persoon moet de gemeenteraad volgens hen op zoek? Hiervoor werd een vragenlijst opgesteld, die inwoners van Gilze en Rijen van 12 tot en met 26 augustus konden invullen. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners kiezen voor een daadkrachtig, betrokken en integer burgemeester.

 

In totaal gaven 275 inwoners van Gilze en Rijen hun mening. De resultaten zijn daarmee indicatief, aldus onderzoeksbureau Citisens, dat in opdracht van de gemeenteraad het onderzoek uitvoerde. Volgens de respondenten zijn de belangrijkste eigenschappen van een goede burgemeester daadkrachtig, betrokken en integer. Met oog op de werkhouding van de burgemeester, geeft men aan de voorkeur te geven aan iemand die boven de partijen staat, transparant werkt, draagvlak organiseert en zichtbaar is.

Volgens Citisens geven de respondenten aan dat Gilze en Rijen het meest gekenmerkt kan worden als een centraal gelegen gemeente. De inwoners van Gilze en Rijen laten zich volgens de respondenten karakteriseren als betrokken, rustig en zelfstandig. Opvallend is dat respondenten graag een plek aan de nieuwe burgemeester willen laten zien waar zij trots op zijn.

Bij dreigend gevaar

Respondenten zien bij dreigend gevaar liever een burgemeester die hard optreedt dan een burgemeester die om tafel gaat, concludeert Citisens. Bij calamiteiten wordt een lichte voorkeur gegeven aan een stevige handhaver boven een empathisch boegbeeld. Op de vraag waar het netwerk van de burgemeester voornamelijk zou moeten liggen, antwoorden respondenten dat dit netwerk zich bij voorkeur in de regio en de samenleving bevindt.

Vervolg

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt voor het opstellen van een profielschets, die door de gemeenteraad wordt vastgesteld. In de profielschets wordt ook de input meegenomen van bedrijven en instellingen uit Gilze en Rijen, verenigingen uit de vier dorpen van Gilze en Rijen, organisaties met wie de burgemeester intensief samenwerkt, de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders. De Commissaris van de Koning neemt op 26 september de profielschets in ontvangst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen