Boswerkzaamheden in De Heiningen

Foto: Pixabay

Staatsbosbeheer start binnenkort met het verwijderen van een aantal bomen in ‘De Heiningen’. Het doel is om licht en ruimte te maken voor andere bomen die dan dikker kunnen worden. Door deze werkzaamheden wordt het bos tevens geschikt gemaakt voor de boomkikker waarvoor later een ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd wordt.

Ecologische verbindingszone

Zeven partijen slaan de handen ineen om een ecologische verbindingszone (EVZ) voor de boomkikker te realiseren. De Molenschotse Heide wordt verbonden met de Chaamse Bossen waardoor de boomkikker via Breda van Gilze en Rijen naar Alphen en Chaam kan trekken en terug. De EVZ wordt een natuurlijk ingerichte zone van 25 á 30 meter breed met een totale lengte van ruim elf kilometer.

Door de aanleg van de EVZ wordt de ecologie in de Baronie versterkt. Verder is de zone een belangrijke component voor de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarden van de Baronie. De provincie Noord-Brabant heeft dit gebied aangewezen als onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant.

Boswerkzaamheden

Het verwijderen van bomen behoort tot regulier beheer dat noodzakelijk is om het bos toekomstbestendig te houden. Voor aanvang van de werkzaamheden is het bos door boswachters van Staatsbosbeheer zorgvuldig geïnventariseerd. De aanwezige nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes zijn in kaart gebracht en de
ecologische waarden worden nauwlettend gemonitord. De werkzaamheden starten naar verwachting begin september, maar dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens en na de werkzaamheden kunnen de wegen en paden in het bos tijdelijk minder goed begaanbaar zijn.

Duurzaam

Door in één project de doelen van zeven partijen te realiseren, is er sprake van een duurzame uitvoering. Daarnaast komt de opbrengst van het hout ten goede aan de Nederlandse natuurgebieden. Staatsbosbeheer gebruikt het weer voor het bekostigen van het beheer. De EVZ voor de boomkikker is een samenwerking van de gemeenten Gilze en Rijen, Breda en Alphen-Chaam, waterschap Brabantse Delta, Rijksvastgoedbedrijf/Defensie, Staatsbosbeheer en golfclub Toxandria.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen