Internationale oefeningen op Vliegbasis Gilze-Rijen

Foto: John Kuijsters

Van 23 mei tot en met 6 juni en van 18 juni tot en met 22 juni is het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht gastheer voor twee internationale oefeningen. In deze periode ontvangt vliegbasis Gilze-Rijen ongeveer 500 militairen en diverse helikopter- en (jacht)vliegtuigtypen uit verschillende landen.

Oefening in mei

De militairen die meedoen aan de eerste oefening komen onder andere uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, België en Zweden. Tijdens de oefening staat het redden van vliegertuigbemanningen, die in vijandelijk gebied terecht zijn gekomen en hulp nodig hebben, ook wel bekend als Personnel Recovery (PR) centraal. Vanuit Vliegbasis Gilze-Rijen vertrekken de vliegtuigen om in Nederland en België gestrande vliegtuigbemanningen op te pikken. De vliegbewegingen zijn overdag. Op het militaire oefenterrein ‘Vijf Eiken’ verblijven gedurende de oefening ongeveer 300 Engelse militairen in een bivak.

Oefening in juni

Van 18 tot en met 22 juni 2018 oefenen Nederlandse en Amerikaanse civiele en militaire specialisten op Vliegbasis Gilze-Rijen de zogenoemde ‘cross servicing’ faciliteiten. Tijdens deze oefening stemmen de partijen de benodigde grondserviceverlening en calamiteitenprocedures voor vliegverkeer op elkaar af. In het kader van deze training doen drie Amerikaanse Black Hawk gevechtshelikopters en een C-17 transportvliegtuig Vliegbasis Gilze-Rijen aan.

Meer weten?

Kijk dan op www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen