Samen meerwaarde bij vuurwerkcontroles

Foto:

De drie Brabantse omgevingsdiensten en de veiligheidsregio’s voeren dit jaar samen controles uit bij de verkooppunten van vuurwerk. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat de verkooppunten veilig zijn. Ze letten er daarbij bijvoorbeeld op of de verkoper de regels naleeft.

Tijdens de verkoopdagen (dit jaar op 28, 29 en 30 december) controleren de toezichthouders natuurlijk ook.

De Provincie Noord-Brabant telt ruim tweehonderd vuurwerkverkooppunten. Zij hebben voor deze controles een gelijke aanpak afgesproken. Hierdoor gelden voor alle bedrijven en ondernemers dezelfde regels en gaan de toezichthouders op dezelfde manier controleren.

Daarnaast krijgen ze zo een beter beeld van de risico’s in deze branche en de naleving van de regels. Zo kunnen de Omgevingsdiensten en Veiligheidsregio’s toezicht houden op de risico’s. De toezichthouders willen meer verantwoordelijkheid wegleggen bij de ondernemers.

Kluizen, sprinklers en brandmeldinstallaties in orde?

Deze weken controleren toezichthouders van de omgevingsdiensten de ruim tweehonderd vuurwerkverkooppunten in Noord-Brabant. Hoewel er nu nog bijna nergens vuurwerk ligt, controleren ze bijvoorbeeld al wel of de sprinklers en de brandmeldinstallaties goed werken. Daarnaast moet de kluis waarin het vuurwerk straks ligt opgeslagen tip top in orde zijn. Dat betekent dat de muren van de vuurwerkkluis zestig minuten brandwerend moeten zijn en de kluisdeur automatisch dicht moet vallen.

Tijdens de drie verkoopdagen (28, 29 en 30 december) komen de toezichthouders nog een keer langs om bijvoorbeeld te controleren of de voorraad klappertjes en pijlen bij de balie niet te groot is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen