Gilze en Rijen sluit bewogen 2022 af met positief resultaat

Foto: Gemeente Gilze en Rijen

2022 was een bewogen jaar. Een jaar waarin op verschillende manieren een extra beroep werd gedaan op de gemeente. Bijvoorbeeld vanwege de coronamaatregelen, de opvang van vluchtelingen, de energiecrisis of de aanhoudend hoge inflatie. Onvoorziene taken die voortvarend werden opgepakt door de medewerkers in de ABG-organisatie. Naast bovengenoemde onvoorziene taken gaven zij invulling aan de activiteiten van de begroting. Gilze en Rijen sluit het jaar 2022 af met een positief resultaat van 4 miljoen euro.

 

Veel werk verzet

“Er is enorm veel werk verzet in 2022. Onze medewerkers verdienen een groot compliment voor de wijze waarop zij zich in 2022 hebben ingezet voor onze gemeente. We hebben veel van onze medewerkers gevraagd. Een extra uitdaging was de krapte op de arbeidsmarkt, die ook in onze organisatie te voelen was. Er stonden voortdurend meerdere vacatures open. We verwelkomden in 2022 meer dan 70 nieuwe medewerkers en ongeveer 55 vertrokken er.”, licht wethouder Merijn Scheifes toe.

 

Terugblik op activiteiten

Er is aan veel activiteiten uit de begroting 2022 invulling gegeven, bijvoorbeeld:

  • Ondermijning en criminaliteit werd onverminderd aangepakt, bijvoorbeeld door extra aandacht voor cybercriminaliteit.
  • Samen met bewoners en Leystromen is gewerkt aan de wijkvernieuwing Rijen Zuid. De wijk wordt groener en duurzamer. In 2022 is een nieuw bestemmingsplan vastgesteld en maakten we plannen om de openbare ruimte te vernieuwen.
  • Een gezonde manier van leven is erg belangrijk. Met Allemaal Vitaal startte een campagne om inwoners uit te dagen gezonder te leven en te bewegen.
  • We maakten afspraken met Theek 5 om de dienstverlening uit te breiden. Na Rijen komt er ook in Gilze een Informatiepunt Digitale Overheid. Met scholen en kinderdagverblijven zetten we in op meer leesplezier.
  • Er is gewerkt aan een aanpak om jongeren meer kansen te bieden en jongerenoverlast te verminderen.
  • Voor de Warande in Gilze gaven we opdracht om de paden op te knappen, een veelgehoorde wens van bewoners.
  • Om inwoners met een laag inkomen nog beter te ondersteunen, investeerden we in de uitbreiding van de budgetcafés en verbreedden we de ondersteuningsmogelijkheden vanuit het noodfonds.
  • We zetten energieklussers in om inwoners te helpen te verduurzamen en energiekosten te verlagen.

Investeren en reserveren

Een deel van dat geld dat de gemeente in 2022 overhield, is ook in 2023 nodig om lopende zaken af te ronden. Het gaat om zaken die deels zijn blijven liggen door onvoorziene en intensieve taken in combinatie met de personeelskrapte. Daarnaast stelt het college de gemeenteraad voor om een deel van geld toe te voegen aan de algemene reserves. In de raadsvergadering van 19 juni 2023 liggen de jaarstukken 2022 ter vaststelling voor in de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen