Voorbereidingen groot onderhoud Oosterhoutseweg

Foto:

De provincie Noord-Brabant voert groot onderhoud uit op de Oosterhoutseweg (N631) tussen Oosterhout en Rijen. De aanpassingen
aan de weg komen de veiligheid, de leefbaarheid en de doorstroming van het verkeer ten goede. Deel 1 van de werkzaamheden is inmiddels afgerond. Deel 2 omvat het gedeelte van de provinciale weg rondom de spoorwegovergang bij Rijen. Hier wordt een tunnel aangelegd onder het spoor. De werkzaamheden starten in 2022.

Definitief ontwerp in zicht
Ingenieursbureau Cleverland is op dit moment hard aan de slag. Dit bureau werkt het voorlopig ontwerp verder uit tot een definitief ontwerp. Als dat er ligt, maken we een werkbeschrijving (RAW- bestek) voor de aannemer. Naar verwachting is het definitieve ontwerp klaar in januari 2022. Er komt dan ook een informatiebijeenkomst voor omwonenden en andere belanghebbenden.

Vergunningen
Voor de voorbereiding van de werkzaamheden die in 2022 starten is een aantal vergunningen aangevraagd. Rondom de zuidoostkant van de spoortunnel is het helaas nodig om bomen te kappen, om plaats te maken voor de aanleg van het
bouwterrein voor ProRail. Het bouwterrein moet dichtbij de weg liggen, omdat de (onderdelen van de) spoortunnel moeilijk te verplaatsen zijn. Ook komt er gedurende de bouw van de tunnel een tijdelijke bypass (omleiding) voor het verkeer, zodat dit de bouwplaats en het spoor ongehinderd kan passeren. Voor de aanleg van deze bypass aan de westzijde van de N631
moeten we daarom twee bospercelen en een aantal alleenstaande bomen kappen. Op dezelfde locatie doen we op korte termijn een gestuurde boring onder het spoor door voor het verleggen van kabels en leidingen. Dat betekent dat we in de week van 8 november al starten met het weghalen van de bomen.

Als eerste gebeurt dat op het terrein van Defensie en rondom café de Vijf Eiken. Voor deze werkzaamheden is een kapmelding gedaan. Omdat ze veel waarde hechten aan een groene omgeving, planten ze na afloop van de werkzaamheden zoveel mogelijk bomen terug op de locatie van het werkterrein en de bypass. Daarnaast planten we extra bomen op andere plekken in de gemeente. Daarmee compenseren ze het groen dat ze hebben weggehaald.

Oversteekplaats fietsers
De oversteekplaats voor fietsers op de Nassaulaan wordt aangepast. De wijziging is het gevolg van zienswijzen op het bestemmingsplan. De oversteekplaats komt nu aan de oostzijde van de rotonde te liggen. Fietsers kunnen in twee richtingen oversteken en krijgen voorrang op het gemotoriseerde verkeer.

Sloop zalencomplex De Vijf Eiken
De provincie kocht in 2020 het pand van café De Vijf Eiken. In januari 2022 start de sloop van het zalencomplex, dat plaats maakt voor de bypass en de nieuwe tunnel onder het spoor door. Het oude cafépand blijft behouden.

Prijs voor duurzame aanbesteding
Koninklijk Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, heeft de provincie Noord-Brabant dit jaar voor de derde keer uitgeroepen tot meest duurzame opdrachtgever. Dat wil zeggen dat van alle 25 publieke opdrachtgevers die beoordeeld werden, Noord-Brabant in haar aanbestedingen het beste rekening houdt met een duurzame uitvoering van projecten. Ook de aanbesteding van het groot onderhoud aan de provinciale weg N631 is mee gewogen in de beoordeling die leidde tot de eerste prijs.

Vooruitblik
In de week van 8 november start onze groenaannemer met het rooien van de bomen en struiken aan de westkant van de N631, bij het defensieterrein en rondom café de Vijf Eiken. In de tweede week van december starten de netwerkbeheerders met het boren onder het spoor, zodat daar later leidingen en kabels doorheen kunnen. ProRail start op korte termijn met de aanbesteding voor werkzaamheden met betrekking tot de tunnel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen