E-steps rukken op ondanks verbod op openbare weg

Foto: Screenshot Xiaomi

In Nederland rijden zo’n 167.000 elektrische steps rond, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van onderzoek onder duizenden Nederlanders. Met die steps is het in veel gevallen niet toegestaan om op de openbare weg te rijden. De politie in Noord-Holland waarschuwt overtreders niet meer, maar schrijft meteen een boete van 180 euro uit.

Een tweede keer ben je hier de step kwijt, meldde het Noordhollands Dagblad onlangs. Alle Licht Elektrische Voertuigen mogen alleen op de openbare weg als ze zijn goedgekeurd door de Rijksdienst voor het wegverkeer. Dit betekent dat het voertuig een zogeheten bijzondere bromfiets is. Deze regel geldt onder meer voor hoverboards en onewheels en dus ook voor de e-step. De overheid heeft er nog geen toestemming voor gegeven, maar toch wordt het apparaat steeds populairder.

Veel potentiële kopers

Volgens de onderzoekers zouden ongeveer 72.000 mensen nog voor het einde van het jaar een elektrische step willen kopen. ‘Vrijwel alle e-steps die je in Nederland en het buitenland op straat ziet, zijn in Nederland verboden op de openbare weg,’ staat op de website van de ANWB. Slechts enkele merken e-steps, skateboards en segways zijn al aangewezen als ‘bijzondere bromfiets’.

De ANWB verwacht wel dat de regelgeving wordt aangepast en dat e-steps waarschijnlijk worden toegestaan op de openbare weg. Op zijn vroegst zou dat medio volgend jaar zijn. In onder andere Parijs wordt intussen overwogen om het gebruik weer aan banden te leggen vanwege de verkeerschaos die ze veroorzaken en de vele ongelukken. De politie Zaanstreek waarschuwde eerder dan gebruikers op de openbare weg niet verzekerd zijn.

Ongeval met Stint

De regels rond dit soort elektrische voertuigen zijn aangescherpt na het dodelijke ongeluk met de eveneens elektrisch aangedreven Stint in 2018 in Oss. Daardoor worden er strengere eisen gesteld aan onder meer de remmen van de bijzondere bromfietsen. In totaal heeft volgens Multiscope zo’n drie procent van de Nederlanders een licht elektrisch voertuig, waar alle elektrisch aangedreven voertuigen behalve de fiets toe worden gerekend. Een groot deel van die apparaten betreft de e-steps. Ook elektrische scooters en voertuigen zoals de segway zijn relatief veel in gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen