Volgende week trainen piloten vliegen bij duisternis rondom Gilze Rijen

Foto: Mathijs Bertens/ Stuve Fotografie
Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht trainen om veilig te kunnen opereren, zowel bij daglicht als bij duisternis, het hele jaar door. Dit kan tot uiterlijk 00.00 uur. Op deze manier kunnen helikopterbemanningen blijven voldoen aan het vereiste niveau van geoefendheid die nodig is voor inzet waar dan ook ter wereld.
Personeel van het Defensie Helikopter Commando, locatie vliegbasis Gilze-Rijen traint volgende week (week 32) vanaf en rondom Vliegbasis Gilze-Rijen. De bemanningen trainen in deze week het vliegen bij duisternis. Om te vliegen bij duisternis maken helikopterbemanningen gebruik van speciale nachtzichtapparatuur, de zogenoemde Night Vision Goggles (NVG). Deze nachtzichtapparatuur beperkt het rondom zicht van de vliegers waardoor kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door twee kokertjes. Het vergt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.
Herstelperiode
Het oefenen in de avonduren bereidt de bemanningen voor op een breed scala aan missies, waar ook ter wereld. Nederlandse helikopters en het betrokken personeel zijn de laatste twee decennia onafgebroken ingezet en hebben hun bijdrage geleverd waar nodig. De jarenlange inzet is echter eenzijdig geweest en heeft daarnaast veel gevraagd van de militairen. De komende periode wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van de brede inzetbaarheid. Er wordt getraind met ladingen in en onder de helikopter, het in- en uitstijgen van personeel en het landen in verschillende omstandigheden. De trainingen worden regelmatig gecombineerd met deelname door eenheden van de Koninklijke Landmacht of Koninklijke Marine.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen