Petitie “Woonlasten in Gilze en Rijen moeten omlaag!”  

Foto:

Voor het derde jaar op rij verhoogd de gemeente Gilze en Rijen de woonlasten voor haar inwoners fors. Zo ging de onroerend zaak belasting (OZB) op woonhuizen en bedrijfsgebouwen de afgelopen 2 jaar al met 29% omhoog. Per 1 januari komt daar als het aan het college van B&W ligt nog eens 5% bij. In totaal 31%, oftewel ongeveer € 140 extra (per jaar) voor een gemiddelde koopwoning.

D66 en GGR pleiten voor stoppen van verhoging woonlasten

Het college van B&W kwam afgelopen juli al met dit voorstel tot belastingverhoging. De meerderheid van de partijen (Kern ’75, CDA, Gemeentebelang en VVD) steunde dit voorstel toen. Een voorstel van D66 en GGR om deze belastingverhoging niet door te voeren werd niet gesteund.

Eerst op eigen organisatie bezuinigen

Bij de begrotingsvergadering voor 2021 op 12 november a.s. komt dit nogmaals, maar nu definitief, aan de orde. D66 en GGR doen wederom een voorstel om de OZB niet verder te verhogen. Kan dat dan? Ja dat kan, door bijvoorbeeld de noodzakelijke middelen uit andere posten te halen.

Bijvoorbeeld door het ambtenarenapparaat kritisch tegen het licht te houden. Het laatste jaar zijn te veel ambtenaren aangesteld. En ook de vierde wethouder – die er vanaf mei 2019 zit – is in de ogen van D66 en GGR overbodig. Met een bezuiniging op de eigen organisatie kunnen andere bezuinigingen, zoals de lastverzwaring voor huishoudens en bedrijven, achter wege blijven. D66 en
GGR wijzen er ook op dat dit jaar de afvalstoffenheffing al met € 66 (per jaar) is gestegen, en dat dit komend jaar weer 7% duurder wordt. Al met al stijgen hierdoor de woonlasten voor veel huishoudens met honderden euro’s per jaar. Bij bedrijven gaat het over nog hogere bedragen.

Het wonen in onze gemeente wordt elk jaar duurder

Voor zowel mensen in een koop- als in een huurwoning stijgen de lasten. Maar ook bedrijfsruimten worden duurder. Daardoor raken steeds meer mensen in financiële problemen, zeker in Coronatijd waarbij sommigen hun baan of hun omzet verliezen. En dat moet stoppen, vinden D66 en GGR.

Als inwoners het daar mee eens zijn, dan kunnen zij hun stem laten horen. D66 heeft namelijk een petitie in het leven geroepen, waarmee ze gemeenteraad dringend verzoeken om de woonlasten te verminderen en de voorgenomen stijging van de OZB niet door te laten gaan.

Teken de petitie
De petitie “Woonlasten in Gilze en Rijen moeten omlaag!” kan getekend worden op: https://woneningilzerijen.petities.nl/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen