Dringend advies: geen bijeenkomsten thuis, maximaal zes mensen

Foto: Pixabay

Premier Mark Rutte geeft een zeer dringend advies om thuis voorlopig geen feestjes of borrels te organiseren. Als mensen toch gasten thuis ontvangen, beperk dat dan tot maximaal zes, kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend. Met dit aantal valt binnen huizen nog 1,5 meter afstand te houden.

Het kabinet roept mensen hiertoe op, omdat de meeste nieuwe besmettingen in de privésfeer zijn. Het gaat om mensen die elkaar kennelijk genoeg vertrouwen om handenschuddend en knuffelend in dezelfde ruimte rond te lopen zonder afstand. Maar wat onder elkaar veilig voelt, is volgens Rutte “feitelijk een schijnveiligheid”.

De premier heeft dan liever “dat mensen naar de horeca gaan”, zei hij. “Daar is meer ruimte, en hebben mensen een vaste zitplaats. Daar is de 1,5 meter beter te handhaven.”

En als mensen dan een zaaltje afhuren om een verjaardag, jubileum of een bruiloft te vieren, dan moeten ook daar mensen een vaste zitplaats hebben en afstand bewaren. “Geen polonaises, feliciteren op afstand”, aldus Rutte. “Dit is niet leuk, maar het moet gewoon. We vragen zaalverhuurders en horecaondernemers hier scherp op te letten. Er zal ook in de handhaving extra aandacht voor komen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen