De Hondsdagen starten met wisselvallig weer

Foto: Pixabay

De Hondsdagen zijn gisteren begonnen, de jaarlijkse periode van vier weken die vaak garant staat voor broeierig en explosief weer.

Hondsdagen

De hondsdagen duren van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De Hondsdagen zijn genoemd naar de ster Sirius (Hondsster) van het sterrenbeeld De Grote Hond. Het sterrenbeeld de Grote Hond, met daarin de hondsster Sirius, komt tegelijk op met de zon. Tijdens de Hondsdagen is deze ster niet te zien. In Nederland is de tijd van de Hondsdagen gemiddeld de warmste van het jaar. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ‘ondeweer’ dat synoniem is voor erg slecht weer.

Betekenis van de hondsdagen in de weerkunde

De hondsdagen kenmerken zich meestal door warm, vochtig weer met af en toe een fikse onweersbui, veel regen in korte tijd en lokaal wateroverlast. Voor deze week wordt volgens Weeronline.nl wisselvallig zomerweer verwacht met temperaturen van 19 tot 22 graden. Voor de tijd van het jaar zijn de temperaturen fris. Het blijft ook de komende dagen wisselvallig zomerweer met af en toe regen, maar ook droge perioden met zon. Na woensdag wordt het wel iets warmer maar neemt de buienkans ook toe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen