ABG-gemeenten gaan voor duurzame energieopwekking

Foto:

De Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) en de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen gaan samenwerken om duurzame energieopwekking in de regio te bevorderen. Op 1 november tekenden zij daarvoor een overeenkomst. De overeenkomst voorziet in het beschikbaar stellen van al het snoeihout afkomstig van boomonderhoud binnen de drie gemeenten, voor de productie van biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor organisch materiaal, zoals gedroogd hout en houtresten. Biomassa kan worden omgezet in duurzame energie en kan zo (een deel van) de fossiele brandstof vervangen. CDEB levert biomassa aan boeren uit deze gemeenten, die een biomassakachel hebben. Deze samenwerking is voor het komende jaar vastgelegd. De partijen hebben de intentie om een meerjarige samenwerking aan te gaan.

De wethouders, A. van de Heijning (Alphen-Chaam), J. Vermeer (Baarle-Nassau) en A. Zwarts (Gilze en Rijen) zijn erg blij met de overeenkomst.

“Door de “verwaarding” van lokale biomassa in de eigen gemeenten geven we invulling aan onze gemeentelijke klimaat- en energiedoelstellingen. Daarnaast zien we hier ook het voordeel van onze ambtelijke samenwerking”, aldus de drie wethouders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen