Lichtjes op oorlogsgraven in Gilze

Foto: Pixabay

Op maandag 24 december 2018 branden in Nederland op meer dan 250 begraafplaatsen lichtjes op oorlogsgraven. Een Lichtjesavond die al een aantal jaren gehouden wordt ter nagedachtenis aan de gevallenen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Freek Tolsma uit Rijen zag het al een aantal jaren op Facebook voorbij komen en voelde het als zijn plicht om Gilze en Rijen ook op de “lichtjeskaart” te plaatsen.

Dit jaar organiseert hij voor het eerst een Lichtjesavond bij de 11 graven van gesneuvelde militairen die in mei en september 1944 omkwamen in en rondom Gilze en Rijen. Op de katholieke begraafplaats in Gilze, naast de kerk, worden iets na 16:00 uur de kaarsjes ontstoken. De lichtjesactie in Gilze, heeft na het bekend worden van de actie, bijval gekregen van Piet Kock, eveneens uit Rijen.

3 van de 11 gevallenen zaten aan boord van een Avro Lancaster bommenwerper die op 28 mei om 02:10 bij Princenbosch neerstortte.  Het gaat om:
*  Sgt Stephen Astey Cook (21)
*  Sgt Francis Alexander Jack Scott (28)
*  Flying officer Ronald Edward Howson (21)

Van deze vlucht konden nog 5 personen ontsnappen die later allen krijgsgevangen zijn genomen.

7 van de 11 gevallenen zaten aan boord van een Stirling bommenwerper die op 1 september 1944 rond 00:15 op het vliegveld werd neergeschoten en neerstortte.  Het gaat om:
*  Sgt Roger Francis Geoffry Baily (21)
*  Sgt William Allan Baxter (19)
*  Sgt Royston William Bullen (21)
*  Sgt George Charles Hanson (21)
*  Flying officer Paul Edwin McNamara (24)
*  Flying Officer C Bruce Thompson (23)
*  Flight Lt Alfred Jerry Wallace

Alleen de boordschutter overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen.

Dan blijft er nog 1 over, en die is van de Nederlandse sergeant A.J. de Groot die op 29 mei 1947 bij terugkeer van een navigatievlucht in het Rijens Broek om het leven kwam, na een botsing in de lucht met een Avro Anson. Voor de luchtmacht was dit een van de grootste rampen ooit. 12 vliegers lieten bij dit ongeluk hun leven. Alleen de Groot ligt in Gilze begraven. Hier wordt ook een kaarsje bijgezet.

Belangstellenden zijn uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en eventueel zelf ook een kaarsje aan te steken.

Informatie over de landelijke actie van ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ en het ontstaan van deze actie vind u op: https://lichtjesopoorlogsgraven.jimdo.com of op de Facebookpagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen