Ook dit jaar is de buxusmot weer actief

Foto: Jeroen Stuve

Veel eigenaren van buxus hebben last van een rups die hele struiken vernietigt. In veel gebieden in de gemeente is de rups actief. De beestjes zorgen voor kale plekken en bruine planten. Tuincentra worden dan ook overstelpt met vragen.

Bestrijding
Zodra het wat warmer wordt gaan de rupsen voordat ze uitkomen massaal op zoek naar buxusblad, en zij laten zich zomaar niet stoppen. Vanaf ongeveer eind april tot juni verschijnt de eerste generatie. Rond augustus de tweede generatie, en die blijft doorvreten tot ze in oktober met winterslaap gaat. Bestrijden is niet simpel maar wel te doen. Bij het tuincentrum zijn hier verschillende (biologische-)middelen voor te koop, maar dan moet iedereen in de buurt die de buxusmot heeft óók bestrijden, anders heeft het geen zin. Roep dus iedereen bij elkaar en maak een buurtplan! Wat mot dat mot! Laat je goed informeren door een hovenier of een tuincentrum.

Controleer uw buxus en verwijder alle rupsen (ook in de zomer en de herfst). De rupsen zitten vooral in de bovenste blaadjes. De plaag is lastig te bestrijden.

Handmatig: de enige milieuvriendelijke oplossing is de rupsen en poppen handmatig te verwijderen, echter daarmee krijgt u niet alle rupsen weg. Verdrink de rupsen in een pot met water en een beetje zeep. Dit is de meest diervriendelijke (snel en effectief) methode om ze te doden.
Besproeien: ook kunt u de plant besproeien met een mengsel van water (1 liter), twee theelepels groene zeep en 2 borrelglazen schoonmaakazijn. Dit maakt de planten minder aantrekkelijk, zodat de rupsen eerder zullen wegtrekken. Herhaal het bestrijden met regelmaat.
Knippen: aangetaste takken met spinsels knipt u weg. Is de plant zwaar aangetast? Dan kunt u deze het beste uitgraven of bij de grond afknippen.

Buxus vervangen
Al lijkt het vergane glorie, de kans bestaat dat na succesvolle bestrijding, jouw buxus weer volledig op zal bloeien. Heb je geen geduld en zie je toch liever af van je bruine struiken, dan is er altijd de GFT-container nog. Verpak de buxus wel goed in een afgesloten plastic zak. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, maar minder gevoelig zijn voor schimmels, virussen en ongedierte.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen