Stand van zaken invoering anders inzamelen

Foto:

In de loop van dit jaar wordt er over gegaan op een andere manier van het inzamelen van uw afval. Het afval dat herbruikbaar is haalt de gemeente aan huis op. Voor de kleine hoeveelheid restafval die dan overblijft, komen er ondergrondse afvalcontainers. Hiermee wil de gemeente meer herbruikbare grondstoffen uit het afval halen en de hoeveelheid restafval verminderen. Maar hoe ver is de gemeente hiermee? En wanneer verandert er iets voor u? We zetten het even op een rij.

Voorlopige locaties bijna in beeld

Onlangs is het bedrijf Bwaste uitgekozen voor het leveren, plaatsen en onderhouden van de ondergrondse containers. Er komen in totaal 85 nieuwe ondergrondse containers. Met de al bestaande ondergrondse containers bij appartementencomplexen, komt het totale aantal containers in de gemeente Gilze en Rijen op 112. Op dit moment wordt onderzocht welke locaties geschikt zijn voor de nieuwe ondergrondse afvalcontainers. Deze locaties moeten voldoen aan een aantal criteria. U kunt hierbij denken aan de bereikbaarheid van de container, de aanwezigheid van kabels en leidingen in de grond en de loopafstand van alle inwoners tot de voor hen dichtstbijzijnde container. Die afstand mag namelijk niet meer dan 250 meter zijn.

Extra containers

Op plaatsen waar veel ouderen wonen plaatst de gemeente extra containers, zodat zij minder ver hoeven te lopen met het afval. Ze proberen hier de loopafstand te beperken tot maximaal 100 meter. Bovendien wordt er op een aantal plaatsen, zoals bij seniorenwoningen en bij appartementencomplexen, een ondergrondse container met twee inwerpopeningen. In deze containers kunnen bewoners zowel een kleine (30 liter) als een grote (60 liter) vuilniszak kwijt. Een zak weggooien in de kleine opening is de helft goedkoper dan een zak weggooien in de grote opening. Op alle andere locaties komen containers met alleen een grote inwerpopening voor een vuilniszak van 60 liter. U kunt straks gebruik maken van alle containers.

Na de meivakantie: inloopbijeenkomsten

Als alle locaties in beeld zijn gebracht, ontvangt u van de gemeente een brief met daarin meer informatie over de voorlopige locaties en een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst. Na de meivakantie organiseren ze een aantal inloopbijeenkomsten, waar u vragen kunt stellen en kunt reageren op de voorlopige locaties. Reageren op de voorlopige locaties kan ook schriftelijk of digitaal. Ze inventariseren vervolgens alle reacties en passen eventueel locaties aan als dat nodig en mogelijk is. Het college van burgemeester en wethouders neemt daarna een besluit over de definitieve locaties.

Plaatsen van containers in fases

Als de containers geplaatst zijn wordt gestart met het anders inzamelen. Dit gebeurd in gedeelten, zodat de gemeente dit zorgvuldig kan uitvoeren. De planning is als volgt:

  • Molenschot en Hulten: 1 september 2018
  • Gilze: 1 oktober 2018
  • Rijen-West: 15 oktober 2018
  • Rijen-Oost: 1 november 2018

Voordat ze in uw buurt van start gaan, ontvangt u voor uw eigen situatie specifieke informatie, bijvoorbeeld over de precieze startdatum van het anders inzamelen en het klaarmaken van uw grijze container voor het PMD-afval. Ook ontvangt u een nieuwe milieupas om de ondergrondse container mee te openen en een handleiding voor het gebruik van de ondergrondse container

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen