Buslijnen via Gilze mogelijk toch grotendeels gespaard

Foto: D66

Er is meer hoop gekomen dat de buslijnen 130 en 131 voor Gilze en Rijen grotendeels behouden kunnen blijven. Afgelopen vrijdagmiddag hebben de fractievoorzitters Frits van Vugt (D66) en Mariëlle Doremalen (PvdA) uit Gilze en Rijen een gesprek gehad met de provinciebestuurder Christophe van der Maat. Ze boden hem de petitie aan namens de gemeenteraad van Gilze en Rijen
waarin bepleit wordt om de in hun ogen onwenselijke bezuiniging op het openbaar vervoer terug te draaien, omdat de inwoners van Gilze en het azc aldaar te zeer in hun mobiliteit worden belemmerd.

Doel van het gesprek was om de buslijnen 130 (station Rijen – Gilze – azc) toch op zaterdag en zondag te laten rijden en om niet over te gaan tot het schrappen van aantal busritten van de rechtstreekse verbinding tussen Tilburg – Gilze – Rijen (lijn 131) per januari 2022.

Vlak voor de zomer besloot busbedrijf Arriva namelijk om lijn 131 helemaal te schrappen, maar daar was veel verzet op gekomen vanuit het gemeentebestuur van Gilze-Rijen, maar ook door de inwoners die massaal de petities van D66 en de PvdA hadden ondertekend om beide buslijnen te behouden. Beide petities samen werden door ruim 1.250 personen ondertekend. Ook de andere
raadsfracties ondersteunden deze petities, zodat de raad met ‘één stem’ sprak.

Naar aanleiding hiervan had Arriva eind augustus haar plannen voor buslijn 131 al herzien, zodat er tijdens “brede spitstijden” (6.30- 10.00 en van 14.00- 19.00) toch bussen blijven rijden op lijn 131. Blijkbaar hebben de beide petities, evenals een gesprek dat Arriva eind augustus had met zowel de gezamenlijke fracties van D66 en de PvdA als voordien met het college van B & W, ervoor gezorgd dat de drastische plannen voor lijn 131 zijn afgezwakt.

Toch was dat niet voldoende voor beide raadsfracties van D66 en PvdA. Omdat er nog steeds veel inwoners van Gilze en azc’ers last zouden houden van de geschrapte busritten. Voor de gemeenteraadsleden Van Vugt en Doremalen was dat alsnog reden om naar Den Bosch te togen. Beide fractievoorzitters wezen op het grote belang van de weekendbus van lijn 130, zowel voor de
bewoners van het azc, maar ook voor de Gilzenaren die anders in het weekend helemaal verstoken blijven van openbaar vervoer. Gedeputeerde Christophe van de Maat zegde toe dat alsnog gekeken gaat worden naar het schrappen van de weekendbus van lijn 130. Misschien is het aandoen van minder haltes of minder ritten ook een oplossing. De provincie gaat daarover binnenkort met Gilze en Rijen en het azc overleggen.

Ook vroegen de raadsleden van Vugt en Doremalen om voor buslijn 131 doordeweeks het gat van 4 uur midden op de dag op te vullen met een extra bus, plus een bus voor later in de avond. Over deze wens wilde gedeputeerde van der Maat nog nadenken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen