Gemeente zet in op natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

Foto: Gemeente Gilze Rijen

In 2019 was de overlast van de eikenprocessierups groter dan voorgaande jaren. Het is moeilijk te voorspellen hoe groot de overlast dit jaar zal zijn. Dat is ook afhankelijk van het weer. De gemeente neemt verschillende maatregelen. Ze gaan daarbij vooral uit van natuurlijke bestrijding. Ze bestrijden de eikenprocessierups preventief, zorgen geleidelijk aan voor meer diversiteit in de beplanting en ook de plantgoedactie staat dit jaar in het teken van de eikenprocessierups.

Hoe gaat de preventieve bestrijding in zijn werk?

Zodra de eerste blaadjes aan de eikenbomen komen, start een gecertificeerd bedrijf met het bestrijden van de eikenprocessierupsen. Dit is meestal het geval eind april/begin mei. Ze gebruiken hiervoor een biologisch bestrijdingsmiddel. Dit wordt vooral binnen de kernen, in de buurt van scholen, sportparken, winkels en langs belangrijke fietsroutes gedaan. In bosplantsoen en langs natuurgebieden spuit de gemeente niet.

Plantgoedactie

De plantgoedactie die de gemeente samen met de NLGR en de Uilenwerkgroep houdt, staat dit jaar in het teken van de bestrijding van de eikenprocessierups. Zo zijn er mezenkastjes en zijn er planten te koop die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken. De actie loopt zo lang de voorraad strekt. Voor meer info kijk op www.defruitboogerd.nl of op www.natuurlijkgilzerijen.nl.

Aanplant meer verschillende soorten

Bij aanplant van nieuwe bomen of de aanleg van nieuw groen zorgen we voor meer afwisseling. Dit zorgt er voor dat de eikenprocessierupsen zich minder goed kunnen verspreiden. Een gevarieerde begroeiing trekt andere insecten en vogels aan die eikenprocessierupsen eten.

Proef natuurlijke bestrijding

De gemeente heeft drie plaatsen waar natuurlijke bestrijding kansrijk lijkt. Op deze drie locaties aan de Flaassendijk, Groenstraat en Schaapsdijk worden bes-rijke struiken geplant , zaaien ze bloemen in en hangen ze mezenkasten op. Hopelijk zijn er hierdoor minder eikenprocessierupsen. De Flaassendijk is dit jaar ook de locatie van de boomfeestdag. Op 8 maart planten de kinderen hier de nieuwe begroeiing.

Wat kan ik zelf doen?

Deze maatregelen richten zich op openbaar gebied. Natuurlijk kunt u ook in uw eigen tuin zorgen voor meer diversiteit en planten of struiken die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken. Ook nestkastjes ophangen voor koolmezen, boomklevers en vleermuizen kan helpen. Op www.processierups.nu staat daarover meer informatie.

Waar kan ik overlast melden?

Heeft u overlast van de eikenprocessierups, meld dit dan bij het klantcontactcentrum via tel. 14 0161. Ondanks dat er preventief gespoten wordt kunnen er toch nesten komen. Als u een melding maakt van overlast van de eikenprocessierups, komt een medewerker van de gemeente kijken of ze iets kunnen doen aan de overlast.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen